This is Photoshop's version of Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctor aliquet.Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis sem nibh id elit. quis bibendum auci elit.

Instagram feed

+ 01145928421 SUPPORT@ELATED-THEMES.COM

Gránit

A természetes kövek királya a gránit. Nagyon szilárd, kopásálló, fagyálló és esztétikus

Kiváló tulajdonságai miatt a gránit felhasználhatósága szinte korlátlan. Időtálló befektetés. Elképesztően tartós, karbantartási igénye alacsony, az ára pedig kedvező. Alkalmazható fal- és padlóburkolathoz, konyha- vagy fürdőszobapultként, illetve lépcső, ablakpárkány, kerítés kialakításához. Sav- és fagyállósága miatt kül- és beltéren egyaránt kiválóan felhasználható anyag. A gránit munkalapok élettartalma nem években hanem generációkban mérhető. Nálunk nem csak megvásárolhatja, hanem el is készíttetheti gránitból egyedi elképzelését. Bemutatótermeinkben ingyenes szakmai tanácsadással segítjük választását.

A gránit jellemzői

Más érzékenyebb anyagokkal szemben a gránit munkalap vágással, karcolással szemben ellenálló. Továbbá a gránit munkalapok tökéletesen vízállóak. Nem igényelnek különösebb ápolást. Kültéri felhasználásra is alkalmas (lángolt formában). Telepünkön burkolólapból és táblásáruból is nagy választékkal várjuk az érdeklődőket.

A gránit magmatikus kőzet melynek legfőbb alkotóelemei a kvarc, az alkáliföldpát és a csillám. Rendkívüli keménységét és ellenállóképességét az eltérő nyagyságú és keménységű szerkezeti szemcséinek köszönheti. Tömör szerkezetéből adódóan jól ellenáll az időjárás viszontagságainak (hőingadozásnak) nem porózus. Felülete jól megmunkálható, gyönyörűen csiszolható, fényét nagyon hosszú ideig képes megőrzni. Bátran ajánljuk kültéri építő-és díszítőanyagként is.

Konyhákban különösen jól párosítható egy sötétebb tónusú bútorlaphoz a világos vagy fehér gránit munkalap, vagy világos bútor esetén egy különleges, sötétebb árnyalatú konyhai munkalap. Szerte a világon – a kis üzlettől a nagy bevásárlóközpontig – mindenhol gránitra cserélik a mesterséges és nyomasztó örleménylapokat, hiszen a gránitnak nemcsak a szépsége lenyűgöző, hanem tulajdonságaiban vetekszik a legtartósabb anyagokkal.

Gránit fajták

Labrador Antico

Milliárd évvel ezelőtti tüzekben keletkezett, a Labrador Antico gránit az egyik legtartósabb és a legnehezebb az összes kőből. Norvégia akkor még jóval aktívabb vulkánjai alakították világos barna színezetét, amelyet jórészt fekete, néhol pedig gyönyörű szép kék szemcsék hintenek be. A gránitok elképesztő kopásállóságával és tartósságával bír, emiatt külső építőanyagként is épp olyan jól alkalmazható, mint a tetszetős megjelenését még inkább kiemelő belső terekben.

Giallo Antico

A Giallo Antico Brazília egyik legközkedveltebb gránit fajtája. Okkersárga alapszíne finoman granulált, egyenletes eloszlású barna és fekete szemcsék borítják. Ez a kő fajta lényegében elnyűhetetlen, kopásálló, időjárás álló, szinte alig létezik olyan természetes anyag, amely versenghetne a gránitokkal tartósságban. Karcállósága, könnyű tisztíthatósága miatt kiváló konyhai munkalapnak, de egyéb belső vagy külső felületekre is remek választás.

Juparana Colombo

A Juparana Colombo egy Indiából származó gránit, a rendkívül változatos Juparana család egy jól elkülöníthető külsejű tagja. A bézs alapszínt egy nagyon jellegzetes, erős erezettség díszit, a fekete, barack vagy bordó szemcsék részben ezt a mintát építik, részben pedig elszórtan hintik be a kő felületét. Igazán különleges, ahogy hullámszerű csíkozássá állnak össze ezek az erezetek. Ez a színvilág elsősorban a világos kompozíciókban mutat jól. A Juparana Colombo természetéből fakadóan éppoly elnyűhetetlen és ellenálló, amit egy gránittól megszoktunk, kiváló, minőségi alapanyag.

Juparana Bordeaux

A Juparana gránitcsalád Indiából származik, és több, külsőre is egymástól különböző tagja létezik. A Juparana Bordeaux ezek közül önmagában is meglehetősen változatos, meleg színű, érdekes mintázatú fajta. Alapszíne a krémes, bézstől a rózsaszín sötétebb árnyalatain át pirosba, bordóba fordul. Jellemző rá, hogy különböző színű nagyobb foltok is rendszeresen tarkítják a gránitokra jellemző apróbb szemcséket. Különösen kedvelt konyhai munkalap alapanyag, de karcállóságán kívül számos más módon is strapabíró, így sok egyéb felhasználásra is tökéletes.

Nero Assoluto/Nero Zimbabwe

A Nero Assoluto – ahogy a másik elnevezése, a Nero Zimbabwe is mutatja – egy afrikai gránit Zimbabwéből. A színe éjfekete, amelyet egészen finom, halvány szürke szemcsék borítanak. Egészen letisztult, homogén megjelenése klasszikus elképzelésekbe éppen olyan jól illeszkedik, mint modern kompozíciókba. Természetes módon lehet fehér-fekete vagy világos-fekete összeállításban a sötét kontraszt építő kő.

Serizzo

A Serizzo egy tipikus olasz gránitfajta, fehér alapszínén egyenletes eloszlású fekete, szürke szemcsékkel. A textúrája nagyon homogén, messzebbről szinte szürke a kő, közelebbről pedig egyenletes fehér-fekete hatású a minta. Nagyon strapabíró, az elemeknek ellenálló gránit, ezért előszeretettel használják külső tereken, járólapként, falburkolatként, vagy éppen ablakpárkány alapanyagának.

Blue Pearl

A Blue Pearl gránit Norvégiából, Vestfold közeléből származik. Gyönyörű, közepes méretű szemcsékből áll, a fekete keveredik kékes, metálkékes és világosabb foltokkal. Egészen egyedi kristályos struktúrája miatt három dimenziós hatása is van. A textúrája stabil, egymáshoz nagyon hasonló darabokat kapunk, abban viszont van különbség, hogy melyik kitermelő helyről érkezett az adott tábla, mivel ez határozza meg sötétségét, a kék szín arányát, illetve egészen ezüstösig világosodott variánsait. A legzordabb telek sem kottyannak meg neki a skandináv északon, ugyanúgy, ahogy a tűz vagy a kés se fog rajta. Az összes, gránitoknál létező felhasználásra javasoljuk, szépsége miatt nem lehet vele tévedni semmilyen környezetben.

Giallo Veneziano

A Giallo Veneziano egy kissé félrevezető nevű brazil gránit fajta. Brazília északi részén zajlik a kitermelése egy kisváros, Nova Venezia közelében. Elképesztő mennyiséget dolgoznak itt fel hónapról hónapra, de olyan gazdag a lelőhely, hogy egyes tanulmányok szerint még így is 500 évig tud folytatódni a kitermelés! A Giallo Veneziano intenzív okre, esetenként bézs alapszínezetű, közepes méretű, sűrű sötétszürke szemcsékkel. Népszerű alkalmazási helye például a konyha, ahol a munkalapokon kívül sok kompozíció az átlagosnál is több felület anyagául egyszerre használja, mivel a Giallo Veneziano még nagyobb mennyiségben sem teszi unalmassá a helyiséget.

Ivory Brown

Az Ivory Brown egy nagyon érdekes indiai gránit. Ahogy a neve is utal rá, az alapszíne az “elefántcsont fehér” barnás árnyalata – ezt máshogy bézsnek vagy krémesnek is nevezhetjük. Különlegessége a mintázata, amely sokszor enyhén szaggatott barna csíkozásával teremt egzotikus vadságot, máskor ezek a csoportosulások ritkábbak, inkább csak szemcsésnek mondhatók. Nem ritka az sem, hogy helyenként halvány rózsaszínbe fordul az alaptónus. Az Ivory Brown gránit nagyon szépen mutat domináns barna kompozíciókban beltereknél, de a gránitok elnyűhetetlensége miatt természetesen külső felhasználásra – pl. lépcsőként vagy éppen a kerti medence körül – is kiváló.

Kashmir Gold

Impozáns megjelenés, arany tónusok, a gránit elnyűhetetlensége: ez a Kashmir Gold Indiából. Alapszíne arany- vagy homoksárga, amelyet barnás, bordós foltok díszítenek. A mintázat tábláról táblára, és egy darabon belül is változékony, a csíkozódásos motívumok sem ritkák a kő esetében, egyes darabokon pedig akár zöldes árnyalatok is megjelenhetnek. A Kashmir Gold egy nagyon szép gránit, amely a luxus kialakítású terektől a letisztult elképzelésekig, szinte bármilyen környezet minőségét képes szintekkel magasabbra emelni.

Bethel White

A Bethel White az Egyesült Államok ikonikus márványfajtája, többek között belőle építették a híres vasútállomást, a Union Station-t, illetve National Museum of Natural History múzeumot is Washingtonban. Alapszíne fehér, amely sokszor enyhén kékes, egyenletesen eloszló sötét szemcsékkel, a kristályosodás hagyatékával sűrűn hintett. A minőség és időtállóság jelképeként kültéri projektekhez, esztétikája miatt belső megoldásokhoz is egyaránt tökéletes választás.

Multicolor Red

A Multicolor Red egy nagyon szép színvilágú indiai gránit. A mintázata, és variációi nagyon változatosak akár egy kisebb felületen belül, de tábláról táblára is. Alapszíne a piros, amin sokszor hullámszerű fekete, fehér sávok futnak. Szürkés és fekete foltok, és jellegzetes pöttyözés teszi csaknem végtelenné az izgalmas variációk számát. Keménysége, tartósságge, a hóvel szembeni ellenállása miatt kültéri alkalmazása is elterjedt. A színvilágának köszönhetően sokféle környezetbe illeszkedik zökkenőmentesen.

Madura Gold

A Madura Gold egy nagyon szép arany tónusú gránit Indiából, Madurai város közeléből. A szín világossága vagy sötétebb árnyalata azzal van összefüggésben, mennyire mély talajrétegből származik az adott tábla. Gazdag aranysárga színezetét a bézstől kezdve bordó, rózsa, akár narancs is tarkítja foltokban, finom sötét szemcséi egyenletesen pöttyözik a felületét. Exkluzív megjelenésével, hő- és karcállóságával, elképesztő tartósságával igazán minőségi alapanyag belső és külső alkalmazásra egyaránt.

Black Galaxy

A Black Galaxy gránit kétségtelenül a világ egyik legnépszerűbb és legsikeresebb gránitja, amelyet minden földrészre exportáltak. Finom vagy közepesen szemcsés. Alapszíne az éjfekete és ezen kívül apró, világos sárga szemcsék jellemzik. Indiából származik. Beltéren és kültéren is alkalmazható pl. munkalapokhoz, lépcső- és padlóburkolatokhoz, még dekorfalként is tökéletesen megállja a helyét.

Paradiso

A Paradiso egy érdekes indiai gránit, amelynek mintázata hűen tükrözi a gránitok kialakulásnak sajátosságait. A vulkáni eredetű olvadt kőzetek ugyanis a kihűlésüket követően az óriási nyomás és egyéb tényezők hatására kristályosodtak az évmilliók során, így alkotva meg a gránitot. A Paradiso pirosas bézs hátterén is mintha még ugyanezt a hullámzást figyelhetnénk meg az erre emlékeztető kavargó feket fehér és szürke csíkokon. A Paradiso ellenáll a természet hőhatásainak, karcálló, rendkívül strapabíró kő, így bátran ajánljuk munkalapokhoz, pultfelületekhez, a fürdőszoba vagy akár a talaj burkolására is.

Baltic Brown

A Baltic Brown az egyik legismertebb finn gránit. Nagyon jellegzetes a kinézete: sötét, néha kicsit világosabb barna alapszín, sok-sok fekete szemcsével, néhol fehér foltokkal. Egyedi ismertető jegye a rengeteg sokszor csaknem szabályos kör alakú barna folt, majd annak a külsejétől kezdődő feketés kitöltődés – ezek miatt akár félbevágott kicsiny fatörzsek halmára is emlékeztethet minket ez a mintázat. A gránit a természetes kő építőanyagok közül a legellenállóbb, legstrapabíróbb, és egyszerre esztétikus, minőségi, mégis megfizethető választás.